Διαθεματικά σχέδια δράσης

Η μέθοδος των σχεδίων εργασίας ή project:Βασική αρχή της φιλοσοφίας των ΣΔΕ είναι η μεταφορά του βάρους από τη διδασκαλία στη μάθηση και στην ανακάλυψη τόσο των εκπαιδευομένων όσο και των εκπαιδευτικών. Με βάση αυτή την παιδαγωγική αρχή, μια αποτελεσματική μέθοδος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς των ΣΔΕ, οι οποίοι κινούνται γύρω από τους άξονες «μαθαίνουμε στους εκπαιδευόμενους πώς να μαθαίνουν» και τους καθοδηγούμε ώστε να αξιοποιήσουν την αποκτημένη γνώση και εμπειρία, είναι η μέθοδος project.

         Τι είναι το σχέδιο εργασίας (ή project) στη διδακτική πράξη:Ένας τρόπος ομαδικής διδασκαλίας στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη μιας ομάδας ή τάξης. Ο σχεδιασμός του μαθήματος γίνεται με ευθύνη της ομάδας και στοχεύει στην ολοκλήρωση κάποιου  έργου ή/και στη λύση ενός προβλήματος όχι κατ? ανάγκην μαθηματικού. Επομένως ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός τελικού έργου/προϊόντος. Μπορεί να εφαρμοστεί:

·        Στο πλαίσιο ενός μαθήματος

·        Με συνεργασία δύο ή περισσότερων επιστημονικών κλάδων

·        Με συνεργασία όλων των επιστημονικών κλάδων

Η διάρκεια ενός σχεδίου εργασίας μπορεί να είναι από 2-3 διδακτικές ώρες έως ένα διδακτικό έτος. Ανεξάρτητα από τη διάρκειά του η διαδικασία και τα βήματα που ακολουθούνται, καθώς και οι αρχές οργάνωσής του είναι οι ίδιες.

 Σχηματική πορεία (Βασικά βήματα) για την πραγματοποίηση ενός σχεδίου δράσης (project):

·        Πρωτοβουλία, ιδέα, σκέψη, πρόταση από έναν ή περισσότερους εκπαιδευόμενους η εκπαιδευτικούς / Προβληματισμός γύρω από τον εντοπισμό του θέματος

 ·        Συγκρότηση της ομάδας

 ·        Συζήτηση και οριοθέτηση του  θέματος και των στόχων του

 ·        Σχεδιασμός, οργάνωση και προγραμματισμός εργασιών

 ·        Χωρισμός σε υποομάδες και ανάληψη συγκεκριμένων καθηκόντων

 ·        Πραγματοποίηση των εργασιών με ομαδική ή ατομική εργασία

 ·        Πιθανή συνάντηση και αλληλοενημέρωση / Πιθανή αναπροσαρμογή στόχων και δραστηριοτήτων

 ·        Ολοκλήρωση των εργασιών / Περάτωση

 ·        Παρουσίαση και Αξιολόγηση